Kan isolatie schimmel veroorzaken?

Onjuist geïnstalleerde isolatie kan een negatief effect hebben op een huis met betrekking tot schimmelgroei. Openingen in de isolatie kunnen bijvoorbeeld koude plekken veroorzaken die kunnen leiden tot condensatie en groei van oppervlakteschimmels. Glasvezel, een niet-biologisch afbreekbare stof, is bestand tegen schimmels. Met zijn scherpe, geslepen glas prikken schimmelsporen door voordat ze zich eraan kunnen hechten.

Schimmel kan groeien op de glasvezelisolatierug, die is gemaakt van papier en een voedselbron voor schimmels is. Glasvezelisolatie zonder rug is misschien wel de beste keuze. Technisch gezien groeit schimmel meestal niet op de isolatie zelf. Glasvezel is geen levensvatbare voedselbron voor schimmels.

Toch wordt schimmelgroei vaak aangetroffen op het bovenoppervlak van zolderisolatie. De mal eet je isolatie niet echt op. Zoals ik al zei, glasvezelisolatie is als een wolk, en het zit vol hoekjes en gaatjes. Die hoekjes en gaten vangen organisch stof op.

En dan kan schimmel zich daarop voeden. Ook worden bepaalde soorten glasvezelisolatie geconfronteerd met papierproducten. Dit papier kan ook voedsel worden voor schimmel en een plek voor schimmelsporen om te broeden. Het korte antwoord is ja, schimmel kan inderdaad groeien in en op glasvezelisolatie.

En het is belangrijk om te begrijpen hoe het kan gebeuren, hoe je het kunt herkennen en wat je moet doen om er vanaf te komen. Hoewel isolatie helpt om vocht te verminderen, kan het het ook opvangen, vooral in kelders, wat leidt tot schimmelgroei tussen isolatie en muren. Warme lucht in de kelder condenseert op koude betonnen muren en produceert ideale omstandigheden. Voorbeelden van dampschermen zijn het aanbrengen van een laag vochtblokkerende verf of sealer op een aangetast oppervlak of het plaatsen van dunne polyethyleenplaten die speciaal zijn vervaardigd om te voorkomen dat vocht doorsijpelt over traditionele isolatie.

Het selecteren van de juiste isolatie voor de omgeving waarin het wordt gebruikt, is essentieel om schimmelgroei te voorkomen. Er zijn een groot aantal verschillende soorten isolatie beschikbaar, van glasvezel, cellulose of icyneen tot stijf of flexibel. Ik heb ook hoge niveaus van problematische schimmel ontdekt in de isolatie van glasvezelgebouwen waar andere vormreservoirs ofwel niet aanwezig waren of eerder waren verwijderd. Mijn probleem is dat de laatste persoon die in mijn huis woonde de isolatie in het kelderplafond (huisvloer) verwijderde die hardhout is.

Dat betekent dat schimmel niet aankomt in nieuwe schone isolatie van gebouwen, maar dat deze er na installatie kan komen. Een veel voorkomende bron van zwarte, grijze of bruine vlekken op glasvezel van gebouwen zijn luchtbypass-lekken die gewoon huisstof of bouwstof op of in de isolatie afzetten terwijl lucht over of door het materiaal stroomt. De combinatie van deze deeltjes in een vacuümmonster van glasvezelisolatie suggereert dat deze isolatie vervuild raakte door vuil in de lucht, misschien tijdens de sloop van beschimmelde gipsplaat. Dit betekent dat u meestal verder moet gaan dan alleen de door schimmel aangetaste isolatie verwijderen.

Als u zich zorgen maakt over schimmel- en binnenluchtkwaliteit, wilt u misschien niet kiezen voor isolatie zoals spuitschuim dat is gemaakt van chemicaliën. Als u kiest voor spuitschuim met gesloten cellen, zijn er geen kleine gaatjes om organisch stof op te vangen, zoals u zou vinden in open celisolatie. Hoewel schimmel op uw isolatie kan groeien, kan goed geïnstalleerde isolatie de groei van schimmels helpen remmen. Maar het is de moeite waard om te begrijpen dat niet alle verkleurde isolatie noodzakelijkerwijs betekent dat er schimmel op die isolatie groeit.

Het kan in de papieren achterkant van de isolatie of de houten ondervloer weken waar het warm en vochtig is. Ik heb Johns Manville groene isolatie met wat zwarte schimmel onderaan in badkamermuren voor minstens 60 jaar.

Leave Message

Required fields are marked *